SEMOGA TERHIBUR

Selasa, 28 Oktober 2014

Ketupat Palas Terengganu


·         1 kilo beras pulut (perlu direndam sekurang-kurangnya 3 jam). Petua dari tokmek kalu pulut sekilo maka kelapanya 1 biji. Senang sungguh nisbah ini.
·         1 biji kelapa yg dibuat 2 gelas santan pekat. Kalau boleh perahan pertama adalah santan yg diperah tanpa air tapi kena perah pakai kain yg bersih.
·         Sedikit gula dlm 2-3 sudu makan gula
·         Satu sudu teh garam
·         Inti ketupat (serunding ikan, daging atau ayam). Ini adalah pilihan, kalu tak nak buh pong okkay tapi dah jadi trend skrg ini ketupat ada inti.
Cara buatnya.

·         Mula-mula kukus pulut yg telah direndam itu sehingga anggaran dlm 20-30 minit la macam nak masak nasi dagang gitew.
·         Pastu angkat pulut dan arong kata tokmek (ni bahasa tengganu) gaul (kata org di sini) ngan santan pekat yg 2 gelas tu bersama gula serta garam hingga mereka sebati ngan pulut. Pastu kukus balik dlm 20-30 lagi.
·         Angkat dan gaul-gaul atau balik-balikkan pulut skit... biarkan sejuk seketika dan pulut sudah ready utk dibungkus ngan daun palas.
·         Pastu bleh la bungkus ngan daun palas hingga abis pulut sekilo. 
·         Rebus atau kukuslah ketupat tu selama 30-40 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lalalala Nasi Ayam Ku